În data de 19.08.2023, într-o exploatație de pe raza localității Șieu, a fost sacrificat de necesitate un porc de aproximativ 100 kg existând suspiciunea de îmbolnăvire cu virusul Pestei Porcine Africană (P.P.A.). Medicul veterinar de circumscripție a recoltat probe de organe de la animalul bolnav, acestea fiind analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor Maramureș (LSVSA Maramureș),totodată exploatația fiind pusă sub observație până la primirea rezultatelor. În data 21.08.2023, suspiciunea de P.P.A. a fost confirmată iar o echipă a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (D.S.V.S.A. Maramureș) s-a deplasat la gospodăria contaminată, procedând la eutanasierea tuturor porcilor din exploatație (mai existau un tineret suin și o scroafă cu 17 purcei de o zi).
Animalele eutanasiate au fost îngropate în imediata vecinătate a exploatației, fiind anterior evaluate în vederea acordării despăgubirilor la valoarea de piață. În data de 22.08.2023 s-a efectuat deja prima dezinfecție a gospodăriei și anexelor acesteia, localitatea Șieu fiind plasată sub restricție. Aceleași măsuri de restricție a circulației animalelor, au fost dispuse și pentru localitatea Rozavlea, situată în zona de protecție (3 km în jurul focarului).
Supravegherea animalelor și controlul circulației acestora se va realiza și în Bogdan Vodă, Ieud, Dragomirești, Botiza Bocicoiel,, Leordina, Poienile Izei, Strâmtura, Ruscova, Vișeu de Jos, Săliștea de Sus, localități incluse în Zona de Supraveghere.
Ancheta epidemiologică pentru identificarea sursei de contaminare se află în derulare – se arată în comunicatul semnat de directorul executiv al DSVSA Maramutreş, dr. Dănuț Ioan Crişan.