BREAKING NEWSNationalRecomandate

Aproape un milion de euro a plătit CJ Maramureș către asociația care administra Azilurile Groazei din Mureș. 4 tineri au murit, iar DGASPC Maramureș fusese notificată să își ia beneficiarii în iunie și august 2022!!!

Trei DGASPC-uri din țară și-au externalizat serviciile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități severe, mulți dintre ei fără aparținători, către asociația din Mureș: DGASPC Maramureș, DGASPC Sector 6 și DGASPC Covasna. „De 10 ani se vorbește de externalizarea serviciilor, de contractare de servicii, ca DGASPC-urile să nu mai aibă centri mari, să încheiem contracte cu ONG-urile”, explică pentru Libertatea directorul DGASPC Covasna, Mária Vass. 

La începutul lui iulie, 45 de pacienți, majoritatea cu dizabilități severe, din București, Maramureș și Covasna, erau cazați în cele două centre ale Asociației Re-Min, din Târgu Mureș și din satul Bărdești.  23 trimiși de către DGASPC Maramureș. 17 – de la DGASPC Covasna. 5 – de la DGASPC Sector 6 Între Asociația Re-Min și DGASPC Maramureș au fost semnate două contracte pentru cazarea și îngrijirea beneficiarilor în centrul din Bărdești, se arată în raportul Corpului de Control al Președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, din data de 18.07.2023:

Iarna Baimareana

Contractul nr. 108/18.01.2022. 

Contractul nr. 214/17.01.2023

Primul este în valoare de 1.584.000 de lei și apare și pe portalul de achiziții publice. Este un contract de prestări servicii pentru 26 de persoane adulte cu dizabilități, cu domiciliul legal pe raza județului Maramureș, cu vârste cuprinse între 25 ani și 35 ani, încadrate în grad de handicap grav cu asistent personal, pentru o perioadă de 12 luni. 

Al doilea contract a fost încheiat pentru 23 de persoane adulte cu dizabilități (trei muriseră între timp), pentru o perioadă de 12 luni, a precizat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, într-o discuție cu Libertatea.

Valoarea celui de-al doilea contract a fost de 1.835.400 de lei. A fost mai mare decât pentru primul, pentru că, între timp, a crescut standardul minim de cost pentru acest tip de servicii sociale, adaugă președintele CJ. De ce au ales să își mute beneficiarii într-un centru privat, din alt județ? „DGASPC-ul este una dintre cele mai învechite și ineficiențe instituții din țara asta, nu doar în Maramureș, ci în toate județele din țară. Și atunci, doamna director a venit și mi-a prezentat că avem o problemă cu unul dintre centre. Au existat niște accidente în 2018-2019, cu tavane căzute, cu probleme de genul acesta. Au zis, uite, am găsit un centru, îl subcontractăm, plătim atâta, noi controlăm și lucrurile sunt în ordine”, spune Ionel Bogdan.  „Primisem poze cu centrul din Bărdești, care sus, nu ceea ce am văzut noi la televizor, arată ca un regim de pensiune”, adaugă el. 

AJPIS Mureș, către DGASPC Maramureș în iunie 2022: „Vă rugăm să găsiți în regim de urgență soluții pentru transferul beneficiarilor”

Cu mai mult de un an înainte de descinderea procurorilor DIICOT, probleme la aceste centre au fost semnalate, iar apoi ignorate de autoritați, arată documente obținute de Libertatea. În 27.06.2022, AJPIS Mureș a trimis o adresă către directorul general al DGASPC Maramureș, în care îi spune să își transfere de urgență beneficiarii din căminul din Târgu Mureș al Asociației Re-Min, care funcționează ilegal. 

AJPIS Mureș către DGASPC Maramureș

Vă rugăm să găsiți în regim de urgență soluții pentru transferul beneficiarilor proveniţi din județul dumneavoastră într-un centru social care funcționează legal şi efectuarea demersurilor pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit, în cazul în care consideraţi că aţi fost prejudiciaţi.

Inspectorii de la AJPIS Mureș fuseseră în control la cele două cămine ale asociației, urmare a unei sesizări înregistrate cu numărul 10792/14.06.2022, și au descoperit că Asociația Re-Min cazează persoane la centrul din Târgu Mureș, „fără a deține licență de funcționare” și nici avizele de funcționare de la instituțiile abilitate.  La data controlului erau 30 de beneficiari, toți din DGASPC-uri: 25 dintre ei admiși în baza contractului cu DGASPC Maramureș, 5 cu DGASPC Covasna.  Asociația ținea oamenii în căminul din Târgu Mureș, pentru care nu avea licență de funcționare, deși în contractele cu cele două DGASPC-uri, locul de îngrijire trecut era centrul din Bărdești. 

August 2022: „Soluții, în regim de urgență, pentru transferul beneficiarilor

În 26 august 2022, la două luni, AJPIS Mureș revine cu o cerere similară către DGASPC Maramureș.  „Revenim cu solicitarea de a căuta în continuare soluții, în regim de urgență pentru transferul beneficiarilor proveniți din judeţul dumneavoastră într-un centru social care funcționează legal”, se arată în noua adresă. AJPIS Mureș fusese într-un nou control la centrele Asociației Re-Min, după o nouă sesizare primită. Instituția descoperă că centrul din Târgu Mureș funcționa în continuare ilegal: nu avea licență de funcționare. În plus, nu avea personal. 3 „voluntari” îngrijeau 30 de persoane, se arată în adresă. „La data controlului, în centrul social erau găzduiţi 10 beneficiari de sex masculin şi 20 de sex feminin. Beneficiarii erau îngrijiți de 3 persoane din care 3 voluntari. Beneficiarii sunt admiși în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu D.G.A.S.P.C. Maramureş (24 de beneficiari) şi D.G.A.S.P.C. Covasna (6 beneficiari)”, se notează în document.

DGASPC Maramureș nu a răspuns la niciuna dintre adrese. Beneficiarii nu au fost transferați în alt centru. Ba mai mult, la distanță de câteva luni, în 17 ianuarie 2023, DGASPC Maramureș prelungește contractul cu asociația pentru încă un an. 

„Eu n-am fost informat de lucrul acesta, (că) au primit adresă de la AJPIS Mureș să-și mute beneficiarii de acolo încă din 2022. Nu înțeleg, pe de o parte, nici instituțiile din Mureș, care au comunicat doar pe jumătate și n-au luat măsuri mai drastice din capul locului. Nu înțeleg nici atitudinea pe care au avut-o cei de la DGASPC, fără să informeze președintele sau vicepreședintele care răspunde de DGASPC”, spune Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș. Raportul Corpului de Control al președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, de pe 18 iulie, arată că Asociația Re-Min a încălcat prevederile contractuale, beneficiarii din Maramureș fiind ținuți în centrul din Târgu Mureș, nu în cel prevăzut în contract, din Bărdești, iar DGASPC Maramureș nu și-a respectat „obligațiile contractuale în ceea ce privește monitorizarea contractelor”.  Bogdan a cerut demisiile conducerii DGASPC Maramureș și a depus o plângere penală împotriva administratorului căminului, Cosmin Păpuc. 

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

Microsferele ceramice, inovația anului de la Köber

Vasile Dale

EXCLUSIV: Un șofer din Racșa și-a distrus bolidul de lux în Cernești. A fugit de la locul accidentului (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

Galerie foto/video: Tragedie în Lăpușel. Două persoane rănite, șoferul a decedat (actualizare)

Vasile Dale

6 mesaje

dan august 3, 2023 at 3:08 pm

DGASPC MM a platit lunar, frumos catre „azilul mortii” sume importante de bani, fara sa se asigure ca banii sint folositi corect. Cind spun DGASPC ma refer nu la cladire, ci la directoarea generala, la cea adjuncta, la cea economica, toate cu fund mare pe scaune mari. Daca verificau pe ce dau banii, nu se ajungea in sitiuatia asta, dar pentru ca nu erau banii lor, stateau frumos in birouri si faceau sedinte.

Ar trebui anchetate pentru crime impotriva oamenilor nevinovati. Nu cred ca au vazut vreodata la fata un copil suferind, desi au gestionat destinele multora. Sint protejate de sistem, dar fata de Dumnezeu nu vor fi scutite si batrinetile lor vor fi pe masura faptelor.

Raspunde
ULTIMĂ ORĂ: Un centru/fundație care ar funcționa ilegal descoperit în Baia Mare – Stiri din Maramures august 4, 2023 at 4:02 pm

[…] Aproape un milion de euro a plătit CJ Maramureș către asociația care administra Azilurile Groaze…EXCLUSIV: AU ACȚIONAT CU PREMEDITARE! Au ales tineri care nu puteau comunica sau erau țintuiți la pat și i-au transferat în ”azilele groazei” din Mureș baia marecendrucentrudescoperitfundațieilegalmaramureșstiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde
ULTIMĂ ORĂ: Un centru/fundație care ar funcționa ilegal descoperit în Baia Mare (actualizare) – Stiri din Maramures august 4, 2023 at 4:09 pm

[…] Aproape un milion de euro a plătit CJ Maramureș către asociația care administra Azilurile Groaze…EXCLUSIV: AU ACȚIONAT CU PREMEDITARE! Au ales tineri care nu puteau comunica sau erau țintuiți la pat și i-au transferat în ”azilele groazei” din Mureș baia marecendrucentrudescoperitfundațieilegalmaramureșstiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde
VIDEO: Un centru/fundație care ar funcționa ilegal descoperit în Baia Mare (actualizare) – Stiri din Maramures august 4, 2023 at 4:53 pm

[…] Aproape un milion de euro a plătit CJ Maramureș către asociația care administra Azilurile Groaze…EXCLUSIV: AU ACȚIONAT CU PREMEDITARE! Au ales tineri care nu puteau comunica sau erau țintuiți la pat și i-au transferat în ”azilele groazei” din Mureș baia marecendrucentrudescoperitfundațieilegalmaramureșstiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde
Anchetă: Ionele, de ce au murit copiii noștri în azilurile groazei? - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania aprilie 18, 2024 at 8:48 am

[…] de jurnalistul Vasile Dale despre toate acestea, Ionel Bogdan a răspuns că era convins că totul e în regulă la aceste aziluri, PENTRU CĂ S-A UITAT PE NIȘTE POZE (!!!). Concluzia sa a fost că la aceste […]

Raspunde
Anchetă: Ionele, de ce au murit copiii noștri în azilurile groazei? – Stiri locale | Ziare locale online din România aprilie 18, 2024 at 10:26 am

[…] de jurnalistul Vasile Dale despre toate acestea, Ionel Bogdan a răspuns că era convins că totul e în regulă la aceste aziluri, PENTRU CĂ S-A UITAT PE NIȘTE POZE (!!!). Concluzia sa a fost că la aceste […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.