ImportantTara Chioarului

FESTIVALUL ,,TOAMNA CORALĂ CHIOREANĂ” LA ȘOMCUTA MARE

Duminică 29 octombrie 2023, în Centrul Cultural ,,Chioar” din Șomcuta Mare, Asociația Culturală ,,Cioltișorul” din Ciolt-orașul Șomcuta Mare, a organizat a treia ediție a Festivalului Coral, întitulat ,,Toamna Corală Chioreană”.

Într-o atmosferă de toamnă autentică prelungită, în noul Centru Cultural ,,Chioar”, reabilitat recent de Primăria Orașului Șomcuta Mare, unde cu mulți ani în urmă a funcționat cinematograful orașului, pe scenă au urcat patru coruri din Unitatea Administrativ Teritorială a orașului Șomcuta Mare, respectiv: ,,Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare-dirijor Gelu Hotea, ,,Corul Bărbătesc” din Finteușu Mare-dirijor prof.Andrei Dragoș, ,,Armonia Chioreană” din satul Ciolt-dirijor prof. dr. Cosmin Lăuran și ,,Corul Bărbătesc” din Vălenii Șomcutei-dirijor Răzvan Pașca.
Pe lângă cele patru coruri din zonă, organizatorii au invitat și renumitul cor ,,Armonia” din Baia Mare-dirijor prof. Adrian Iercoșan, director executiv Alexandru Nicolici.

De asemenea, au fost invitate în cadrul festivalului coral și solistele de muzică populară, cu ,,rădăcini” în satul Ciolt, Sofia Dragoș de 8 ani și Irina Pop de 15 ani, care au încântat publicul cu cîte două cântece fiecare, care le-au reprezentat cel mai bine.

Prezentarea festivalului, a fost făcută de către solista de muzică populară și membră a corului ,,Armonia Chioreană” din Ciolt, Otilia Claudia Filip, care pentru deschiderea manifestării, a invitat pe scenă pe d-l Gheorghe Buda-primarul Orașului Șomcuta Mare, pe Ioan Marchiș-președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul”, asociație prin care s-a organizat festivalul coral, pe Alexandru Nicolici-vicepreședintele Asociației Naționale Corale din România și pe Preotul Protopop Vasile Butean.

Primul cor care a concertat a fost ,,Armonia Chioreană” din Ciolt-dirijor prof. dr. Cosmin Lăuran, ca fiind unul din cele mai tinere coruri înființate în zonă(februarie 2018), la final fiind recompensat cu o plachetă și o diplomă de excelență, oferite de Părintele dr. Simion Voicu, ca fiind printre cei care au pus bazele înființării acestuia.
A urmat un moment emoționant, fiind invitat pe scenă, fostul dirijor al corului din Ciolt, Eugen Indre, care l-a condus cu succes timp de cinci ani, căruia președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul”, Ioan Marchiș, i-a citit un LAUDATIO, iar împreună cu președintele corului, Vasile Maxim, i-au oferit acestuia o plachetă și o diplomă de excelență, în final aducându-i-se mulțumiri pentru anii petrecuți la conducerea corului din Ciolt.

A urmat Corul Bărbătesc din Finteușu Mare-dirijor prof. Andrei Dragoș, recunoscut atât pe plan național cât și internațional, care la final a fost răsplătit de asemenea cu o distincție, oferită de către Parintele Secretar Ioan Ilie Bucșa.

Cel mai vechi cor din zonă, ,,Glasul Chioarului”-dirijat în prezent de tânărul Gelu Hotea, care anul acesta a împlinit 134 ani de la înființare, a prezentat un recital în ton cu manifestarea corală organizată, fiind rasplătiți cu o distincție, oferită de vicepreședintele Asociașiei Naționale Corale din România, Alexandru Nicolici.Acesta a adus elogii atât corului din Șomcuta Mare, cât și organizatorilor festivalului coral, care au reușit să adune într-un centru cultural, atâtea coruri și a încurajat atât primăria să sprijine în continuare activitatea culturală în Șomcuta Mare, cât și asociațiile culturale să continue păstrarea tradiției corale în Șomcuta Mare și în Țara Chioarului, oraș renumit în România, unde funcționează cinci coruri.

Au urmat să cânte și cele două soliste de muzică populară, Sofia Dragoș cu o doină și un cântec specific manifestării, precum și Irina Pop, cu un cântec patriotic și o melodie la fel în ton cu manifestarea.Ambele au fost recompensate cu câte o diplomă de excelență.

Următoarea formație corală, a fost Corul Bărbătesc din Vălenii Șomcutei-dirijor Răzvan Pașca, care este într-o ascensiune puternică, până în prezent concertând atât în orașe împortante din țară sau catedrale episcopale, precum și în țări pecum Ucraina, Grecia, Italia, iar anul trecut în Belgia la Bruxelles.La final corul a fost răsplătit cu o distincție de excelență oferită de părintele protopop Vasile Butean.

Cel mai așteptat moment al festivalului, a fost urcarea pe scenă a renumitului cor ,,Armonia” din Baia Mare-dirijor prof. Adrian Iercoșan, director executiv Alexandru Nicolici, cor care a demonstrat prin turneele internaţionale efectuate în Suedia, Brazilia, Israel, Germania, China, Rusia și Slovacia, că-și merită zecile de premii pe care le-au primit de-a lungul timpului.

Pe scena din Șomcuta Mare, au interpretat atât piese din repertoriul internațional cât și scrise de autori români, fiind aplaudați în picioare de publicul prezent în sală.

Premierea acestora a fost făcută de către Primarul Orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, care i-a felicitat pe toți membrii corului și pe conducerea acestuia, că au onorat cu prezența la Festivalul Coral ,,Toamna Corală Chioreană”, organizată la Șomcuta Mare, precum și pentru întreaga activitate corală pe care au desfășurat-o până în prezent.
În încheiere, președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul”, Ioan Marchiș, a oferit o diplomă de excelență, vicepreședintelui Asociației Naționale Corale din România și Director executiv al Corului ,,Armonia” din Baia Mare, Alexandru Nicolici, pentru susținerea activității corale din România și păstrarea tradiției culturale corale maramureșene. Apoi, acesta a solicitat ca toți dirijorii corurilor prezente, să urce pe scenă pentru a le oferi la rândul său, mai multe cărți, printre care și cartea ,,Meleaguri Armonia 15”-autor Viorica Pârja, despre activitatea corului din Baia Mare, timp de 15 ani.

Pentru profesionalismul de care a dat dovadă în prezentarea festivalului coral, Otilia Claudia Filip a fost recompensată și ea cu o diplomă de excelență.

A urmat o seară de ,,socializare” între membrii corurilor participante și invitați, presărată cu momente folclorice oferite de formația de muzică populară condusă de Petre Filip.

Conducerea Asociației Culturale ,,Cioltișorul” Ciolt și a Corului ,,Armonia Chioreană”, aduc mulțumiri Primăriei și Consiliului Local Șomcuta Mare, principalul finanțator al manifestării, precum și sonsorilor; EMIVAS S.R.L. Baia Mare, administratori Vasile și Emilia Pop, MINA WITRANS S.R.L. Buciumi, administratori Marin și Daniela Indre, BAMGARDEN S.R.L. Șomcuta Mare, administrator Sorina Lupșe, WOOD STEEL CONSTRUCT Șomcuta Mare, administratori Valentin și Daniela Ghiță, AMAX BUSINESS ART S.R.L. Cluj Napoca, administratori Adrian și Andrea Maxim, MAR-CRIS CONSTRUCT S.R.L, Berchezoaia, administratori Cristian și Natalia Marchiș,
FLOVIPAL S.R.L. Șomcuta Mare, administratori Viorel și Florina Roman, ROMAN SNC Șomcuta Mare, administratori Marius și Cristina Roman.De asemenea la toți membri asociației sau la alte persoane care nu au dorit să fie amintite.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO: Dilemă la Șomcuta Mare – Copil de 4 ani rănit pe Calea Mireșului. Polițiștii încearcă să afle dacă a fost sau nu lovit de un Audi (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

CIOLT: Festivalul de muzică corală „Toamna Chioreană Corală” – ediţia a II-a

Redactie

15 unități administrativ-teritoriale afectate de inundații

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.