Sentință definitivă în cazul crimei sângeroase care a șocat populația a două județe, Maramureș și Satu Mare. Curtea de Apel Cluj a menținut pedeapsa de închisoare pe viață în cazul ucigașului. Familia a ținut să mulțumească avocatei Elena Pop și instanței că s-a făcut dreptate în cazul uciderii fiicei lor.
În fapt, ancheta a relevat faptul că victima, Carmen Tătăran, originară din comuna Pomi, județul Satu Mare, elevă a Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Baia Mare, a fost ucisă în 5 martie, mai exact la numai câteva ore de la momentul în care a fost văzută pentru ultima oară.
Autorul crimei a fost nimeni altul decât iubitul fetei, băimăreanul Cristian Mihai C., în vârstă de 21 de ani. Acesta a muncit în Olanda până la începutul lui 2020, când s-a întors în țară. Atunci a cunoscut-o pe Carmen Tătăran, în vârstă de 18 ani, de loc din Pomi, dar care studia în Baia Mare. S-au întâlnit de câteva ori, însă nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple. La scurt timp după dispariția tinerei, în 5 martie, la ora 16.00, ea ar fi fost sechestrată de băiat și dusă pe câmpul dintre localitățile Dorolț și Altea, nu departe de Vama Petea. Aici, individul a bătut-o cu bestialitate cu ajutorul unui corp contondent până când a lăsat-o fără suflare. Apoi, a îngropat-o fără a avea remușcări pentru fapta sa. Aflând că anchetatorii sunt pe urmele sale, a vrut să fugă cu avionul, de la Cluj, iar apoi cu microbuzul, prin Vama Petea.
În realitate, dispariția ei a fost sesizată în mod oficial în data de 6 martie, iar în 7 martie a fost întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate, suspiciunea fiind că tânărul cu care se întâlnea este autorul faptei. În data de 8 martie, s-a dispus efectuarea continuării urmăririi penale față de Cristian. Speranța era că adolescenta va fi găsită în viață. Până la momentul în care a fost oprit de anchetatori în PTF Petea, în dimineața zilei de 9 martie, aceștia nu s-au întâlnit cu ucigașul. Abia atunci, în punctul de trecere a frontierei, i s-a adus acestuia la cunoștință urmărirea penală și s-a dispus extinderea acesteia pentru omor. Ulterior, suspectul i-a însoțit pe anchetatori la locul în care era îngropată și chiar s-a spus că râdea în timp ce povestea cele întâmplate, astfel că au existat suspiciuni că se afla sub influența unor substanțe interzise. În martie, atunci când se afla în arest, ar fi dat foc la celula în care se afla în arest, fiind necesară intervenția pompierilor. Nu a pățit nimic grav, însă. La mijlocul lunii decembrie, instanța băimăreană a anunțat pedeapsa în cazul crimei abominabile: închisoare pe viață. Sentința a fost atacată cu apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. În cursul acestei săptămâni, a venit și decizia: instanța clujeană a menținut pedeapsa. Redăm mai jos soluția pe scurt.
„I.În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelurile declarate de părţile civile T. D., T. L. şi T. G. C. împotriva sentinţei penale nr. 232 din 15.12.2020 a Tribunalului Maramureş pe care o desfiinţează în latura civilă şi, pronunţând o nouă hotărâre: Majorează de la 100.000 euro la 120.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) suma reprezentând daune morale, la plata căreia a fost obligat inculpatul C. C. către fiecare dintre părţile civile T. D. şi T. L. Majorează de la 50.000 euro la 60.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) suma reprezentând daune morale, la plata căreia a fost obligat inculpatul C. C. către partea civilă T. G. C. II. În temeiul art. 386 alin. 1 din Codul procedură penală respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpatul C. C.În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul C. C. împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În temeiul art. 422 din Cod procedură penală raportat la art. 72 din Cod penal scade din durata pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicate inculpatului C. C. perioada reţinerii şi a arestului preventiv începând cu 12.03.2020 până la zi. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în măsura în care nu contravin prezentei. În temeiul art. 275 alin. 2 din Codul de procedură penală obligă inculpatul apelant la plata sumei de 300 lei reprezentând o parte din cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului promovat, restul cheltuielilor rămânând în sarcina statului. Definitivă.Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.02.2021. Document: Hotarâre 189/2021 10.02.2021”, se arată în soluția pe scurt (vezi mai jos fotocaptură de pe portalul instanței).
Sursa info DirectMM
CITEŞTE ŞI