BREAKING NEWSRecomandateTara Lapusului

Activiștii de la Asociația Valori Superioare au găsit copacii tăiați ilegal din zona de protecția a unei păduri UNESCU din două cantoane ale OS Strâmbu Băiuț (VIDEO)

Activiștii de la Asociația Valori Superioare au găsit, ieri, o parte din copacii tăiați din două cantoane de pe raza Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, din județul Maramureș. Pădurea este prima din România care a dobândit certificat de sustenabilitate FSC, la sfârșitul anului 2022, și se află în imediata apropiere (practic, în zona de protecție) a Codrilor Seculari de la Srâmbu Băiuț, incluși, în 2017, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Practic, făptașii – firma de exploatare și complicii din cadrul ocolului silvic, care au făcut trei controale, fără a identifica nereguli (!) – nu doar că au furat, dar pun în pericol și ecosistemul pădurii cu statut UNESCO din zonă, își înșală cumpărătorii (manipulați cu certificarea FSC) și își bat joc de toți colegii lor silvicultori care încearcă să-și facă munca onest.

Uite de-asta, oricât ar nega administratorii și proprietarii, publici și privați, Romsilva ori sindicatele silvice, avem nevoie de un Cod Silvic cu sancțiuni penale și contravenționale dure și fără echivoc față de rețelele de criminalitate organizată din domeniu, dar și o reformă reală, prin care din pădure să se taie doar ceea ce legal și poate fi exploatat sustenabil în mod real, nu doar pe hârtie ori cu etichete sclipicioase.

Activiștii de la Asociația Valori Superioare mi-au transmis filmările făcute, în 24 aprilie 2024, în pădurile administrate de Ocolul Silvic (OS) Strâmbu Băiuț, din Maramureș. Controlul Direcției Silvice și Poliției Maramureș a identificat deja aproape 800 de cioate tăiate ilegal, în doar două cantoane. Culmea e că pădurea Strâmbu Băiuț este prima din România care a obținut certificare FSC (Forest Stewardship Council) pentru servicii ecosistemice.

Metoda utilizată pentru mascarea furtului e cea denumită ”a răriturilor”. Mai exact, se licitează pentru copaci mai puțin valoroși, atât din punct de vedere economic (sunt mai subțiri, posibil bolnavi), cât și al sănătății și viitorului pădurii. Dar de tăiat, se taie copacii mai groși și mai valoroși economic. Implicit, cu daune multiple: prețul cu care se cumpără răriturile e mai mic decât pentru copaci mai mari, la care se adaugă daunele de mediu. De cele mai multe ori, arborii care ar fi trebuit să fie tăiați, rămân în pădure, firmele de exploatare nefiind interesate să-i mai taie. Avantajul (pentru Mafia Pădurilor) e că prin metoda răriturilor pot să efectueze transporturile cu aparență de legalitate, pentru că în SUMAL 2.0 sunt înregistrate imagini cu copacii efectiv tăiați și, la un eventual control pe drum, nimeni nu are de unde să știe că în pădure ar fi trebuit să fie tăiați alți copaci.

Articolul complet îl puteți citi pe www.româniacurată.ro, în articolul semnat de Mihai Goțiu.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: Sigheteanul Petrovai săltat din nou de ofițerii antidrog: 2 kg de substanțe interzise descoperite. A fost arestat preventiv (actualizare)

Vasile Dale

EXCLUSIV: Avem imaginile VIDEO din clipele imediat următoare impactului în care doi tineri aflați pe o motocicletă au murit. În rucsac motociclistul avea 450 grame droguri

Vasile Dale

Campanie de prevenție și educație pentru sănătate la sediul Primăriei Mireșu Mare

Vasile Dale

1 mesaj

lesc aprilie 26, 2024 at 9:10 am

lasa ca se face cod silvic serios….prin cate se interzice accesul in paduri fara permsiunea proprietarului, sa se poata face jaf in voie. populatia sa moara in blocuri

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.