Important

28 FEBRUARIE: ZIUA PROTECȚIEI CIVILE DIN ROMÂNIA

În 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România. Anul acesta se împlinesc 89 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră. Instituţia Protecţiei Civile a apărut ca o necesitate pentru protejarea populaţiei, ca o măsură de asigurare a climatului de securitate individuală şi colectivă, consecinţă a numărului ridicat de victime din rândul civililor, raportat la cel al militarilor participanţi la războaiele din secolul trecut. Experienţa statelor europene în timpul primei conflagraţii mondiale a adus în atenţia guvernanţilor necesitatea organizării unui sistem de protecție a populaţiei.
În Romania, actul de naștere al protecţiei civile este considerat a fi Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul apărării pasive contra atacurilor din aer. În judeţul Maramureş, protecția civilă a funcţionat astfel: în perioada 1952-1978, sub forma Statului major de apărare locală antiaeriană, în subordinea Ministerului de Interne, iar din 1967 în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul Centrului Militar Judeţean, până în 1973.
În perioada 1978-1996, a luat forma Statului major de apărare civilă, în subordinea nemijlocită a Comandamentului Protecţiei Civile, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, exceptând perioada 1990-1994, când a funcționat în cadrul Comandamentului Militar Judetean Maramureș.
Din anul 1996, Comandamentul s-a transformat în Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean. În prezent, activităţile de protecţie civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dupa unificarea, în 15 decembrie 2004, a Grupului de Pompieri şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă.
În ultimii ani, ca urmare a complexității situațiilor de urgență înregistrate, precum și a pandemiei de COVID-19, salvatorii, care au desfășurat activități de protecție civilă, au fost mereu în prima linie.
Personalul I.S.U. Maramureș desfășoară în aceste zile acțiuni umanitare în sprijinul cetățenilor ucraineni, care sosesc în țara noastră, alături de reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai societății civile și cetățenilor din întreg județul.

Te-ar putea interesa si

VIITORII POLITISTI: 74 DE ELEVI AI SCOLILOR DE POLITIE VOR FACE PRACTICA LA IPJ MARAMURES

Vasile Dale

GALERIE FOTO / PORTRET: George Oprea, jandarmul pasionat de fotografie

Redactie

DIASPORA s-a reunit la BÂRSANA: După 20 de ani petrecuţi în Franţa: „Trebuie să alegi: să rămâi într-o ţară străină sau să te întorci în ţară, la pământul tău”

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.