Important

LEGE PROMULGATĂ: Lista localităților maramureşene unde se poate ieși cu doi ani mai repede la pensie, fără penalizare

foto kanald.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede extinderea numărului de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede extinderea numărului de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, din zonele afectate de poluare remanentă.

Iarna Baimareana

Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum și pe o rază de 8 km în jurul acesteia, prin extinderea numărului de localități.

Legea introduce localitățile: Bistra, Ocna Mureş, Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov, Clejani şi Giurgiu din judeţul Giurgiu, Letca Nouă din judeţul Gorj, Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Comarnic, Floreşti, Valea Călugărească din judeţul Prahova şi Videle din judeţul Teleorman în lista zonelor pentru care locuitorii acestora pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.

Potrivit legii, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Te-ar putea interesa si

SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ: Prima tabără destinată copiilor cu diabet și părinților acestora

Redactie

Paști în Maramureș – Sighetu Marmației, 17 aprilie 2023 la Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș”

Vasile Dale

EXCLUSIV CITITORI – IMAGINI ÎNGROZITOARE / ACTUALIZARE: Un tânăr a fost bătut și aruncat în cap de pe scările unui club din Baia Mare (VIDEO – interviu cu victima)

Vasile Dale

1 mesaj

Andrei iulie 23, 2023 at 8:19 pm

Bine ca Baia Mare nu apare pe lista. Asta inseamna ca nu a e israt nici cuprom, nici combinat, nici romplumb, sa nu mai spunem de o portiune de pamant langa combinat unde si acum are o culoare cam ciudata. Bravo

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.