Important

Ce sunt nodulii tiroidieni și cum îi identifici?

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale de celule care se formează în glanda tiroidă. Aceștia pot avea dimensiuni diferite și pot fi solitari sau multipli. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvent diagnosticați la femei și la persoanele vârstnice, dar pot fi sesizați și la copii, indiferent de sex. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, un procent mic pot fi maligni și necesită investigații și tratament. 

Explicăm în cadrul articolului ce sunt nodulii tiroidieni și cum pot fi identificați și clasificați corespunzător. 

Iarna Baimareana

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Nodulii tiroidieni sunt entități distincte radiologic ce apar în glanda tiroidă, cu formă de fluture, situată în regiunea frontală a gâtului. Ea produce hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul corpului și își pune amprenta asupra ritmului cardiac, temperaturii corpului și nivelului de energie. 

Nodulii tiroidieni pot fi solizi, chistici sau o combinație a acestora. Majoritatea nu provoacă simptome și puțini sunt canceroși. Dacă te întrebi cum identifici nodulii tiroidieni îți spunem că este posibil să ai o astfel de structură care să fie vizibilă doar în cadrul unui examen medical de rutină sau pe durata unei scanări realizate pentru un alt motiv de sănătate. 

Evident, există și situații complexe în care nodulii tiroidieni sunt suficient de mari pentru a fi vizibili sau exercită efecte negative asupra înghițirii și a respirației. (1), (2)

Diagnosticarea nodulilor tiroidieni

O ecografie pentru tiroidă sau alte tipuri de ecografie la nivelul gâtului, pentru părțile moi, precum și o ecografie Doppler pentru arterele carotide, pot fi investigații care să scoată în evidență și nodulii tiroidieni pe care nu știai că îi ai și pentru care nu au existat suspiciuni fiind asimptomatici. 

Un CT, RMN pentru zona cervicală sau un PET-CT oferă informații relevante pentru diagnosticarea problemelor sesizate, dar și date despre tiroidă și deficiențele acesteia, oricare dintre aceste investigațiile imagistice poate să confirme și prezența nodulilor tiroidieni. 

Mai rar nodulii tiroidieni sunt descoperiți în cadrul unei examinări fizice de rutină, pentru aceasta trebuie să fie destul de mari și pot fi chiar vizibili pentru medicul specialist. 

Endocrinologul va solicita efectuarea procedurilor medicale în urma cărora să poată spune dacă ai unul sau mai mulți noduli, care este compoziția lor internă și să identifice caracterul malign sau benign. Sonoelastografia este o modalitate de a avea o perspectivă completă asupra nodulilor tiroidieni. (2), (3)

Clasificarea nodulilor tiroidieni

Clasele TI-RADS (Thyroid Imaging Reporting and Data Systems) estimează riscul de malignitate a nodulilor tiroidieni și sunt raportate astfel:

  • TI-RADS 1: glandă tiroidă normală;
  • TI-RADS 2: nodul benign (0% risc de malignitate);
  • TI-RADS 3: probabil nodul benign (< 5% risc de malignitate);
  • TI-RADS 4: nodul suspect (5 – 80% risc de malignitate);
  • TI-RADS 5: probabil malign (risc de malignitate > 80%);
  • TI-RADS 6: nodul tiroidian malign dovedit prin biopsie. (4)

Pentru a încadra nodulii tiroidieni în aceste clase sunt realizate analize de laborator de sânge care evaluează modul în care tiroida funcționează, dar și alte teste specifice.

Medicul mai are la dispoziție efectuarea unei puncții aspirative cu ac subțire, modalitate de stabilire a naturii nodulilor – maligni sau benigni. 

Cu informațiile din această etapă, medicul anatomopatolog va clasifica nodulul conform sistemului Bethesda:

  • Bethesda I: nediagnostic/nesatisfăcător pentru examinare, se recomandă repetarea;
  • Bethesda II: patologie benignă;
  • Bethesda III: atipie/leziune foliculară cu semnificație nedeterminată;
  • Bethesda IV: leziune suspectă pentru neoplasm folicular;
  • Bethesda V: suspect pentru malignitate – carcinom, limfom;
  • Bethesda VI: malignitate  – carcinom papilar, medular, anaplazic.

Concret, există 4 situații:

  • nodul benign – Bethesda II, poate fi urmărit ecografic periodic;
  • nodul malign – Bethesda V sau VI, necesită îndepărtarea chirurgicală a tiroidei;
  • nodul nedeterminat – Bethesda III și IV;
  • nu au fost extrase suficiente celule pentru stabilirea unui diagnostic – Bethesda I. (5)

O noutate în ceea ce privește identificarea nodulilor tiroidieni este dată de testarea moleculară. 

Acest articol despre nodulii tiroidieni este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă ai unele probleme de sănătate, mergi la medic, efectuează investigațiile solicitate de acesta și respectă indicațiile specialistului!

Surse de informare: 

1. THYROID NODULES: ALL YOU NEED TO KNOW – https://www.thyroid.co.nz/thyroid-nodules-everything-you-need-to-know/

2. Thyroid nodules – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262

3. Thyroid Nodules – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13121-thyroid-nodule

4. Thyroid Imaging Reporting & Data System (TI-RADS™)  – https://www.acr.org/Clinical-Resources/Reporting-and-Data-Systems/TI-RADS

5. Bethesda Classification and Cytohistological Correlation of Thyroid Nodules in a Brazilian Thyroid Disease Center – https://etj.bioscientifica.com/view/journals/etj/7/3/ETJ488104.xml#:~:text=These%206%20categories%20are%3A%20nondiagnostic,%2C%20suspicious%20for%20malignancy%20(SM%2C

Te-ar putea interesa si

Maramureșul, prezent la întâlnirea interregională din cadrul proiectului „Open Regio Culture”

Redactie

FOTO, VIDEO: Accident rutier pe str. Victoriei

Vasile Dale

”DE DRAGOBETE MULȚI ANI DORESC/CELUI CE-L IUBESC”: Expoziţie de păretare cu mesaje la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.