Important

Republica Moldova si Ucraina se pot baza pe experiența si pe parteneriatul cu România pentru aderarea la UE

Zilele acestea se desfășoară, în comuna maramureşeană Moisei, o şedinţă comună a comisiilor juridice şi a Comitetului pentru politică juridică din Senatul României, Parlamentul Republicii Moldova şi Rada Supremă a Ucrainei, un eveniment care aduce laolaltă factori de decizie din cele trei state, implicați în procesul de aderare la UE.
In cadrul dezbaterilor, au fost analizați pașii parcurși de România în domeniul justiţiei, dar şi demersurile care ar trebui făcute de Moldova şi Ucraina, reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Conform Rezoluției comune semnate de președintele Comisiei juridice din Senatul României, senatorul Cristian Niculescu Tagarlas, președinta Comisiei Juridice din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, și de președintele Comitetului pentru politica juridica din Rada Suprema a Ucrainei, Denys Maslov, ,, Senatul României confirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la UE și salută recentul Pachet privind Extinderea publicat de Comisia Europeană și hotărârea Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 privind începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea la UE, prin care se confirmă progresele înregistrate de cele două țări în implementarea reformelor necesare pentru a avansa pe calea europeană.”

Iarna Baimareana

De asemenea, Comisia Juridica din Senatul României se declară deschisă la colaborare „pentru realizarea reformelor necesare în procesul de aderare al Republicii Moldova și Ucrainei, politica instituțională a statului român fiind îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile, pentru facilitarea parcursului către integrarea europeană, în spiritul valorilor democratice.”

Totodată, participanții la Reuniunea Comună au condamnat ferm agresiunea armată în desfășurare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și au subliniat necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de infracțiunea de agresiune și necesitatea despăgubirii prejudiciului cauzat de Rusia, precum și asigurarea sprijinului ferm Ucrainei atât cât este necesar pentru victorie.

In mesajul transmis participanților la reuniune, președintele Senatului , Nicolae Ciuca, a subliniat că „experiența noastră în procesul de aderare la Uniunea Europeană reprezintă o resursă valoroasă pentru Republica Moldova și Ucraina, care încep acum negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Interesul nostru comun este să ne regăsim cât mai repede, împreună, în marea familie a democrațiilor europene”.

Un mesaj puternic, de susținere, a transmis și ministra Justiției, Alina Gorghiu: „Mă bucur să văd România, Republica Moldova și Ucraina la aceeași masă de discuții pe o temă foarte importantă: extinderea familiei europene. Felicitări colegilor din Comisia juridică a Senatului României pentru că avem, pentru prima dată, această trilaterală la acest nivel!Am tot spus și repet: susținem Republica Moldova și Ucraina pe parcursul vostru european și vom fi alături de voi la fiecare pas în acest proces”.

Președintele Comisiei Juridice a Senatului României, senatorul PNL Cristian Niculescu Tâgârlaș, a declarat, în deschiderea ședinței comune că: „Odată cu deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și a Ucrainei, România va susține cele două state și în procesul de negociere, deoarece cunoaștem foarte bine cum se desfășoară negocierile, știm cât de complexe sunt și putem împărtăși și beneficiile aderării pentru cetățeni. Este extrem de important ca Republica Moldova și Ucraina sa primească sprijin financiar și expertiza necesară pentru consolidarea instituțiilor, în beneficiul stabilității și prosperității.’

Senatorul Niculescu Tâgârlaș, a mai subliniat că „Pentru România este important să avem la granițele noastre cât mai multe țari membre ale familiei europene, pentru consolidarea democrației în regiune și pentru asigurarea unui parcurs economic stabil și predictibil”.

Ministra Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov Moraru a apreciat, în mesajul transmis participanților, „deschiderea de a împărtăși bunele practici cu noi și cu colegii din Ucraina, de a ne oferi sprijin și ajutor în procesul de integrare europeană.(…) Caracterul interinstituțional al acestei întâlniri, prin prezența reprezentanților autorităților judecătorești din România, sper să consolideze atitudinea de mobilizare profesională a autorităților judiciare din țara noastră.

Ne dorim ca astfel de discuții să aibă loc mai des, pentru că ne ajută să ne pregătim temele mai bine și să fim mai siguri pe acțiunile pe care le facem”.

Conducerea Comisiei Juridice din Senatul României, inițiatoarea acestei ședințe comune, este decisă să continue acest demers de a împărtăși experiența României în procesul de preaderare cu partenerii din Republica Moldova și Ucraina.

La întâlnire au participat vicepreşedintele Senatul României Virgil Guran şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Din delegaţia română au făcut parte vicepreşedintele CSM, procurorul Emilia Ion, şi alţi membri ai Consiliului, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca şi Victor Alistar – reprezentant al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Te-ar putea interesa si

FOTO, VIDEO: Caravana drepturilor sociale porneşte din Baia Mare. Miting în faţa Prefecturii

Redactie

SEMINAR TEMATIC PE TEMA MOBILITĂȚII INOVATIVE ÎN CADRUL PROIECTULUI MOBI

Redactie

Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.