Eveniment

BANII VORBESC! Eu sunt milițian, nu mă am cu vorbele!

Ați auzit până acum de ATOP? Cu siguranță 95,5% dintre dvs. nu știți ce reprezintă aceste inițiale. Și e bine că-i așa pentru că, în realitate, chiar nu înseamnă nimic. În traducere liberă, găselnița asta ar fi prescurtarea unei instituții pompos întitulată Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Automat gândul îți fuge la o instituție care are ca obiect de activitate siguranța cetățeanului. De parcă nu ne-ar fi fost de ajuns poliția, jandarmeria, serviciile secrete sau agenții locali ca să ne simțim protejați, chiar peste măsură.

ATOP este o făcătură a Statului Român, inventată de niște politruci derbedei, cu scopul de a recompensa pe plan local serviciile unor slugarnici de partid, care n-au încăput în organigramele altor instituții. Aici își află locul și simbria scursuri și reziduuri din zona politicului, lipitori de afișe, sponsori din umbră, trădători cu patalama sau de conjunctură care fac și desfac majorități în administrația locală, funcție de interesele mațului și portofelului.

Aici se adună angajați la stat pe salarii la care se uită cu jind cei care trudesc în sectorul privat: subprefecți, șefi din poliție, jandarmerie, pompieri, consilieri județeni, șefi de instituții publice. Ce fac pentru banii primiți de la stat? Nimic! Doar se adună odată pe lună, sau de mai multe ori dacă vor să mai dea un tun, discută la o cafea despre siguranța și ordinea publică din județ, analizează situația „la sânge”, semnează actul de prezență ce este transmis la contabilitatea CJ și așteaptă leafa. În jur de 4.000 de lei pe lună, adică două salarii minime (nete) pe economie.

În realitate sunt în postura unor organe anatomice umane, participă dar nu se bagă, pentru că nu pot lua decizii, rolul lor fiind doar consultativ. Adică să dea sfaturi și sugestii organelor abilitate ale statului care se ocupă de acest sector. Te apucă râsul când te gândești că tot felul de indivizi pensionați din acest domeniu, unii cu suficient de multe bube în cap ce fac dificilă intervenția frizerului, să aibă atribuția de-ale spune celor în exercițiu cum să acționeze.

Da, dar aceste șuete sunt deosebit de benefice pentru participanți, o sumă consistentă de bani intrându-le lunar în conturi, pe lângă salarii sau pensii. Sunt până la 15 membri în fiecare ATOP județean, răsplătiți, de regulă, cu o indemnizație ce reprezintă 20% din salariul președintelui Consiliului Județean! O sinecură înființată, repet, doar pentru a mai da niște bani de la bugetul public unor trepăduși politici locali.

În 2020 Consiliul Județean Maramureș, conform Digi24.ro, a cheltuit pentru îndemnizațiile trântorilor de care vorbim aproape un milion de lei, mai precis, 874.000 de lei. Dacă s-ar fi aruncat în Săsar sau îngropat pe mal maldărul de bani, consecințele ar fi fost la fel. Președinte ATOP Maramureș este Ioan Cheudean, fost milițian și polițist pe stil nou, pensionar, politician făcut la apelul de seară al șireturilor, traseist ce nu se împiedică în doctrine sau principii, lacom de funcții și privilegii, pus pe căpătuială, de parcă ar avea de trăit sute de ani, precum personajele biblice din Vechiul Testament.

A fost profitor pe vremea pesedistului Gabriel Zetea, a rămas în același post și sub domnia liberalului Ionel Bogdan, că o asemenea capacitate intelectuală și profesională ar fi păcat să nu fie folosită de oricare administrație. Ca dovadă, majoritatea actuală din CJ s-a făcut prin trădare, adică trecerea lui din opoziție în barca puterii. Cei de la Digi24.ro au vrut să discute cu șeful ATOP, dar n-au putut pentru că acesta le-a spus franc: „Nu sunt fotogenic. Eu sunt milițian, nu am vorbele la mine, vedeți cum vorbesc… Nu, nu”.

Se poate ca fostul milițian Cheudean să fie sincer, să nu știe să vorbească, să fie doar un mutălău, o ciuhă pusă în lanul de interese al celor care se fac că ar conduce județul. Nu-i de condamnat pentru că-i nevinovat, după cum recunoaște. Responsabili sunt cei care l-au pus în funcție și cei care îl mențin din cauza acelorași interese.

Mergând mai sus, ajungem la cap, acolo de unde se împute peștele, la cei care țin această șandrama în funcție, cu toate că ea nu are practic niciun rost, desființarea ei fiind o necesitate imediată. În 2020 consiliile județene din întreaga țară au cheltuit pentru indemnizațiile membrilor ATOP aproape 15 milioane de lei…

Asta spune mult, așa că nu cred să vrea cineva să arunce la gunoi jucăria aducătoare de venituri…

Grigore Ciascai / redactia9.ro

Te-ar putea interesa si

DEMERSURI: Au finalizate protocoalele de colaborare cu CNAIR pentru centurile ocolitoare ale municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației

Redactie

ACTUALIZARE: S-a răsturnat cu mașina pe DN18 la intrare în Baia Sprie. Accidente și în Satu Nou de Jos și Baia Mare (FOTO/VIDEO)

Vasile Dale

Patru bărbați din Maramureş, cercetați după ce s-au dus în Satu Mare la furat din maşini

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.